Täältä löydät koosteen hankkeen tavoitteista ja tuloksista
Kestävää matkailua Tuusulanjärvellä – hankkeen tavoitteet ja tulokset
1. Tavoite: Matkailun vastuullisuuden ja kestävän kehityksen lisääminen Tuusulanjärven alueella.
Toteuma: Hankkeen aikana on tarjottu alueen yrityksille mahdollisuutta osallistua työpajoihin, sparrauksiin ja yhdessä kehittämiseen ( 4 x työpajat, sparraukset, sparrausklinikat, oppimis- ja benchmarkingmatka)
2.Tavoite: Hankkeen aikana toteutetaan ympäristö- ja laatusertifiointeihin valmentavia toimenpiteitä ja niiden myötä Tuusulanjärven matkailualue tavoittelee Visit Finlandin kehittämää Sustainable Travel Finland Destination -merkkiä.
Toteuma: Alueen toimijoille on tarjottu Sustainable Travel Finland- ohjelman valmennuksia ja mahdollisuutta erikseen sparraaviin tapaamisiin. Tuusulanjärven matkailu on lisätty hankkeen aikana destinaationa Visit Finlandin STF-alustalla.
Hankkeen aikana on määritelty Visit Tuusulanjärven jäsenistön kansainvälistä matkailutoimintaa harjoittavat yritykset Sustainable Travel Finland – ohjelman näkökulmasta: Ainola | Krapi | Härmän Rati | Meidän Festivaali | Villa Tammikko | Metsänautti | Korsisaari. Sitoutuneita toimijoita lisäksi: Tuuslanjärven Kulttuurimatkat, Ainola, Keuda ja STEP-koulutus
3. Tavoite: Hankkeessa toteutetaan Tuusulanjärven alueella ympäristö- ja laatusertifiointeihin sparraavia ja valmentavia toimenpiteitä, joiden tavoitteena saada vähintään yli puolet alueen matkailuyrityksistä hakemaan Sustainable Travel Finland -merkkiä.
Toteuma: Alueen toimijoille on ollut tarjolla valmennuksia ja sparrausta tukena omaan tekemiseen. Kansainvälistä matkailutoimintaa tekevistä yrityksistä yli puolet on lähtenyt hankkeen aikana kulkemaan Visit Finlandin hallinoimaa Sustainable Travel Finland –ohjelmaa tavoitteenaan saada ohjelma käytyä läpi vuoden 2022 loppuun mennessä. Kolmella toimijalla on haussa tai jo saatu sertifikaatti: Krapi: Green Key, Metsänautti: Green Activities ja Meidän festivaali: Ekokompassi. Villa Tammikko on hakenut ohjelmaan edelläkävijän statuksella.
4. Tavoite: Lisätä alueen matkailuyritysten ja niiden työntekijöiden yleistä osaamista ympäristötietoisuudessa, hiilijalanjäljen pienentämisessä ja hiilikädenjäljestä tiedottamisessa.
Toteuma: Yleisellä tasolla tietoa jaettu yhteisissä työpajoissa ja sparrauksissa. Välitetty tietoa ja mahdollisuus olla mukana Carbon Neutral Experience – hankkeessa ja pilottina matkailualan päästölaskurin käyttöönotossa.
5. Tavoite: Matkailualan mikroyrityksiä sitoutetaan kestävän matkailun periaatteisiin. Kehittämispolku kuljetaan Sustainable Travel Finland -online-alustalla, jossa ohjelman kriteeristön täyttyminen todennetaan. Jokainen yritys vastaa itse ohjelmaan siirtymisestä.
Toteuma: Hankkeessa on tarjottu valmennuksia ja sparrauksia, joilla on kannustettu STF-polulle lähtemiseen ja tuettu polulla edistymistä. Yritykset ovat saaneet tietoa hankkeesta sähköisen viestinnän, puheluiden ja vierailuiden kautta. Ohjelmaan on lähtenyt mukaan hankkeen aikana 4 yritystä ja lisäksi 2 yritystä ja 2 oppilaitosta ovat sitoutuneet muulla tavoin kehittämään ja viestimään vastuullisesta toiminnasta.
6.Tavoite: Tuusulanjärven matkailualue tavoittelee hankkeen myötä Sustainable Travel Destination -merkkiä.
Toteuma: Tuusulanjärven matkailu ry on rekisteröitynyt Visit Finlandin Sustainable Travel Finland alustalle destinaationa.
7. Tavoite: Kannustetaan toimijoita tuottamaan uusia vastuullisia matkailupalveluita ja hankkeen aikana laaditaan sekä julkaistaan vastuullisia lähireittejä, joihin kerätään eri matkailijaryhmiä ja lähialueiden asukkaita palvelevia kohteita
Toteuma: Hankkeen aikana on suunniteltu ja ideoitu yhteiskehittämisen periaattein vastuullisesti toteutettuja matkailupalveluita ja ne on testattu pilottiretkellä 25.3.2022. Alueen toimijat ovat yhdessä määritelleet kriteerit vastuullisen palvelun osalta. Visit Tuusulanjärvi –nettisivustolle avataan Vastuullisuus-osio, johon on tuotettu sisällöt vastuullisesti tuotetuista palveluista niin alueelle tuleville matkailijoille kuin myös paikallisille. Sivusto on myös tietoisuutta lisäävä.
Alueen pyöräilyverkosto kasvaa hankkeen aikana tehdyn selvitystyö ja pyöräreitin reittikuvauksen myötä, kun Tuusulanjärven alue liitetään eteläisen Suomen pyöräreittiverkostoon ja uusi nyt tuotettu reitti julkaistaan Bikeland.fi – sivustolla. Tästä vastaa Mikko Lamminpää, Metsäpoika.
Tästä löydät koosteen tuloksista kuvien kera: Kooste_Kohti_kestävää_matkailua_Tuusulanjärvi